Followers



annnyeonghaseyo everyone :) ... hari ni Iera nak join segmen Miss z... iaitu segmen ''Miss Z Cari Blogger"  eheh... iera nak ajak korang join Iera sertai segmen ni...so ape lagi jom la...nak tahu detail?

Okeh..tu saje... Salam semua



Giveaway? ha... kali ni Iera join GA Syakilla Syed alwi ^-^V...
Iera saje join dan nk ucapkan terima kasih pada Vina sbb tag Iera...Vina!! Gomawoyo..
korang nak join pun boleh sebb tarikh tamat die bulan Jun... memandangkan ini Syakilla punye giveaway yang pertama, jom la join ramai-ramai...dapat mengeratkan silaturrahim sesama blogger...penting tau ade network sekarang ni :D..gurau je...yang penting sekali leh courage Syakilla untuk adakan GA kedua plak eheh...gurau je ye Cik Syakilla :D

okeh...bg sape2 yang nak join leh join kt sini ---> KLIK sini untuk join GA...
klau nak tahu detail mengenai GA ni, leh pegi kt link ^ atas ni...
kalau Iera sertakan detail mengenai GA by Syakilla sekali kt sini nanti korang bace dua kali lak eheh... 

kay la..sampai disini sahaja...until next ntry...Salam semua

the blogger i want to tag :

Iera nak ucapkan Tahniah kepada kawan2 Iera yang dpt anugerah hari ni >.< !!...
tahniah sbb dapat merangkul anugerah yang x dapat dirangkul orang lain XD
dan teruskan usaha murni korang dalam menimba ilmu pengetahuan x kira di mana korang akan belajar...Iera tahu korang boleh buat yang terbaik dan Insyaallah korang akan berjaya mencapai cita2 korang... 

gambar hiasan : -
                   



Chukae my chinggu >.< !! .... Iera bangga ngan korang... Saranghaeyo!!


Gmbr : En. Google

yokeh... Iera nak cite sikit... Iera ada join first giveaway ni dan orang yang anjurkan giveaway ni pun first time wat camni...hehe sama la kite ek?? selalunya Iera join segmen dan contest :D...


ni die banner penganjur Giveaway ni....memandangkan ini pertama kali penganjur ni anjurkan Giveaway ni...ape kate kite pakat join ramai2 ? baru la penganjur berpuas hati, ye x? hehe suke suki je cakap cmtu :D... okay la, x mo panjang2... setakat ini sahaja...wasalam ^-^V

The blogger i want to tag :-
Vina
airin
~Rina

The blogger i want to credit :-
alyzafisol



 hari ni Iera tgk cite The Chronicles Of Narnia 3...hehe, best gak tgk cite tu...kelakar pun ade :D... tapi kan, Iera teringin sangat nak tgk Aslan (Lion dalam NARNIA) punye Kingdom sbb tengok mouseketeers tuh  nak sangat pergi ke Aslan punye Kingdom sampai sanggop tinggalkan die punye pedang :D ... okeh, sampai disini sahaja.. *cheesy grin* 








                      







p/s : gmbr drpd En. Google




hari ni Iera ade check keputusan permohonan Matrikulasi, dan x disangka-sangka... Iera dapat...
Iera dapat pengajian satu tahun dalam jurusan perakaunan... Sekarang nih, Iera x tau nk pergi ke x...
Iera takut Iera x leh bawak dan saingan pun ramai... masa form 5 pun Iera hampir2 migrain memikirkan akaun nih.. x dapat seimbang kene cari silap kt mane.. x leh terlepas satu butir pun =_=" ...
otokesumida? 

p/s: sape2 yang singgah kt sini Iera mohon komen entry Iera... Iera perlukan pandangan dan pendapat korang...

okeh...Iera nak ckp sket ni... baca betul2 and comment ek...

bila orang tu jatuh cinta die akan sedaya upaya membuatkan orang yang die cinta, jatuh cinta dengannye...
macam mane plak kalau orang tu jatuh cinta dengan artis? tambahan pulak, artis tu artis luar negara yang mempunyai ramai fans di banyak negara termasuk negara barat...

apa pendapat korang? komen sket... Iera nak tahu ape yang korang fikir bila baca entry Iera ni...
okeh.. Assalamualaikum, konnichiwa, annyeonghaseyo dan salam sejahtera ^-^V...
hari ni Iera nak berceloteh pasal kawan/sahabat/friends/chingu/yujin....
satu perkara Iera nak ckp yang Iera rase kebanyakannya dh tahu dan arif pasal ni...




sahabat... dalam hidup kita, kita memerlukan seorang sahabat.. sahabat ape tu?sahabat yang ikhlas berkawan dengan kita tanpa ade motif yang tersembunyi...penting ke sahabat ni? bagi Iera, sahabat penting... sebab:-

1. Sahabat lah yang akan berada bersama-sama dengan kita sama ada kita berada dalam keadaan susah atau senang..

2. Sahabat berkongsi kegembiraan dan kesedihan kita..

3. Sahabat akan menasihati dan memberi kita semangat di saat kita berada dalam kekeliruan/ putus asa/ helpless..

4. Sahabat akan prihatin terhadap sahabatnya..jika sahabatnya sedih, die cuba untuk menggembirakan sahabatnya..

5. bila kita x tahu macam mana nak selesaikan sesuatu masalah tu x kira la homework ke ape work  sekalipun, dia akan cuba membantu kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan ...

6. okeh... klau kita nk cerita masalah peribadi kita, kita selalunya cerita pada siape? sahabat atau keluarga?...
    mesti sahabatkan? ade jgk orang yang berkongsi masalah dengan keluarga tapi x ramai...bila dengan sahabat, kita rasa selesa nk bercerita x kira la pasal ape pun...sbb ape? mgkn kerana faktor umur, sekepala dengan kita dan lain2 lagi...

7. bila kita keseorangan, sahabat yang akan datang untuk menemani kita

8. bagi yang Islam, sahabat juga akan mengajak kita ke arah kebaikan dan menjauhkan kita drpd perkara-perkara negatif...Iera kasi contoh :-
      -  sesuatu yang membuatkan kita kecewa/depress dan rase macam nak putus asa/helpless, kadang2 rase
          macam nak mati je.. sejak tu kita berada dalam dunia kita sendiri... salahkan takdir, lupa ape yang
         Allah perintahkan...
kalau itu yang terjadi kpd diri kita... sahabat la yang akan berusaha membawa kita balik ke alam realiti dan mengingatkan kembali kepada Pencipta kita....

okay.. cukup la setakat ni saje Iera berceloteh... nnti hilang lak minat nak membaca :D ...

 sebab ape Iera suke berkawan dengan diorang?... antara sebab2nye, Iera dah sebut kat atas tadi ....
bile cite pasal ni, rindu lak ngan sahabat Iera... i miss sho much chingu and love u !!! ( emo sekejap :D )...

okeh... ape yang membuatkan Iera berceloteh pasal ni, bukanlah sbb ganjarannya... cuma Iera tertarik utk ikut serta dalam segmen2 yang menyentuh pasal hubungan silaturrahim antara manusia ( yg baik2 je tau XD )..
jadi, Iera nak credit Aqma :-http://aqmadawilyz.blogspot.com/2012/04/jom-join-contest-i-love-my-friends.html sbb cetuskan segmen cmni ^-^... oh ya... hmpr t'lupa lak nk letak gmbr chinggu Iera ni :D..
buka mata besau-besau tau... :-




                                              inilah sahabat2 ku ^-^ ....

okeh.. sekian sahaja pada kali ni... salam semua dan jaga diri ^-^

                     eh.. lupa lak =_=", Iera nak tag sahabat Iera ni die orangnye :-
                             - Nur hidayah Airin
                             - Aqilah Aziz





--------------------------
Salam semua ^-^ ...
entry Iera pada kali ni berkenaan dengan bayi dan ibu mengandung..
so, ape yang Iera nak post pasal bayi dan ibu mengandung ni?
okeh..Iera nak post pasal kelahiran dan bersalin...



Ini tentang keajaiban manusia iaitu saat kelahiran.. tak kisahlah lahir cara bedah atau normal

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula.

Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del.

Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Semoga dijadikan rujukan untuk mengisafi kita dan selalu mengingati pengorbanan ibu kita.
by: Jom Islam

subhanallah... begitu besar pengorbanan seorang ibu...ha, hari ibu nanti korang jangan lupe lak wish kat ibu ya...

p/s :ape yang Iera post ni hasil drpd pembacaan Iera :D
Salam Semua ^-^V ... ha, hari ni Iera nak post sesuatu... ape tu?
sabar dulu... bace sampai abis baru tahu "sesuatu" tu ape XD...

okeh... Pada dua hari yang lepas, Iera ngan kengkawan buat la perjumpaan...rancang nak pergi berkelah di Taman Tasik Taiping...Kita orang nk jumpa depan KFC pkl lapan sbb dkt die punya sign board tu  buka 24 jam.. .. ( aik, tadi kate nak berkelah kt taman tasik, knp lak jumpa kt KFC?) sbb tu la Iera suruh khatam bace ape yang Iera post... sabar kan separuh daripada Iman ;)...eceh, jadi ustazah sekejap :P . Kami rancang nak beli makanan kt KFC lepas tu pergi berkelah kt Taman Tasik.. alik2 x buka lagi dan kitaorg tgk pekerja KFC tu tgh breakfast...ape lagi, x kan nk tunggu sampai buka kot...lama tuh..nanti jadi pak pacak lak depan KFC...kami pun buka langkah (bukan bersilat ea..:P) mencari kedai2 yang dh buka...Jalan sini, kedai tu x buka..jalan sana pun x buka jugak...pergi gerai yg buka waktu pagi, x de ape yang boleh dibungkus utk jadikan bekal kita orang... last2 7E jugak yang dituju utk beli snek dan sewaktu dengannya...lepas dh dpt ape yg dihajati, kami pun mulakan perjalanan ke Taman Tasik dengan menggunakan kaki kami nih...agak2 berape km kami berjalan? jawapannye = Iera sendiri pn x tahu... x terfikir pun nk bawa pengukur utk ukur jalan tu ^-^V ... dh sampai Taman Tasik tu, kami pun cari la pondok dan bersantai seketika sambil menikmati snek dan minuman ...


nak tahu ape yang kita org buat lps tu? hmm... Iera ngan airin main badminton manakala dua org lagi
bersantai di pondok dan berchit-chat...ye la, lama x jumpa kot lps tamat form5 dan masa nak ambil result pun x brp nk b'ckp sbb masing-masing tumpu dgn result masing-masing XD...okeh, x mo cite panjang2  mata tu dh separuh tertutup, kalau panjang lagi alamatnye tidur la... pkl 12 kami berjalan lagi, dari Taman Tasik ke gerai sama wktu pg kita orang singgah... x makan pun, bungkus air je...seterusnya, kita orang serbu kedai gift/cenderahati utk beli hadiah utk siape? ade la ;)... yg tu kene tanye airin :D...then Iera pergi Taiping Time (x beli ape pun...benda yg Iera nak beli tu x de ) and last sekali baru pergi Wah Seah ... berakhir la seharian bersama kengkawan terhcenta... 

wah...x sabar nak jumpa dgn kengkawan yg dh lama x bersua muka... :D
harap2 perjumpaan kali ni x berakhir pada hari tu sahaja...akan ada lagi perjumpaan yang akan datang sekiranya dipanjangkan umur dan tidak ada sesuatu yang menghalang insyaallah... :D  insyaallah akan ada lagi perjumpaan sekiranya niat kita suci murni bak salji yang turun pada musim salju XD... ayat macam tunggang-langgang pun ade...haish, tahu dek cikgu BM kesayangan saya habis... keciwa cikgu tu :P ehehe ... cikgu, saya minta maaf ye :D ... lagi satu, sebut pasal cikgu tu, rindu lak cikgu Raja Zakiah, cg Badariah, ustazah, semua cg yang pernah mengajar sy...harap2 cg2 sihat je ... teruskan perjuangan cikgu untuk mendidik dan membentuk anak bangsa supaya menjadi insan yang berguna kpd agama. bangsa dan negara... semangat la plak :P
banyak betul nama yang saya pakai = niji, nijiera, iera yuzuki, yukiko yuzuki, aqua,lavender (game) =_=''
mesti pening kepala kan? ehehe...sy ni memang suka pakai banyak nama klau dkt fb,blogspot dan game ^-^ ...
 klau nak tahu...nama yang saya guna mesti ada "Iera"....


miss the old times.... study together, joking together, crying....what else? .... fighting to get first place (please note that : *whisper* we fight fair and square no dirty trick :P ) 
     wish that someone will plan to hold a reunion

friends, continue to pursue your dreams and i wish u the best of luck
hmm... bercinta selepas kahwin lebih digalakkan dalam Islam
                                                                
tapi, my mum kata...ade lagi ke orang yang x bercinta sebelum kahwin?

haih..x tau la... sekarang ni kene focus on studies  dulu....

lepas tu baru la nak fikir benda2 mcm ni  ... by the way, ade orang nk beri pendapat x

tentang ni ? kalau ade, teringin jugak nak tahu hehehe...
hmm...sekarang ni, x tahu nak pilih mana? college, university or form 6? *dizzy*
surat tawaran dah dapat, tapi masalah nak pilih course mana *sigh*
business study, pengurusan perniagaan ataupun jurusan perakaunan =_=" ...
There was an error in this gadget

Google+ Followers