Followers



hello yorobeun ^o^ .... Iera in da house... eh silap lak... Iera in da hostel, sebab x balik lagi ke rumah yang terchenta ( rumahku syurgaku )..kekeke :D ...

okeh, hari ni Iera semangat nak ceta pasai Iera punya first experience... hmm experience apa tu?
ha.... tengok betui betui na kat bawah ni... 



rase -rase korang, gambar ape atas nih? gambar kedua-dua ni, berkaitan dengan sukan ape?... ce jawab... 
sape leh jawab, die memang genius :D ... tapi x de hadiah disediakan :P ... nak hadiah, beli sendiri ek lepas tu kasi diri sendiri.. hehe jahat betul Iera ni ;) ...

okeh... betul la jawapan korang tu...hmmm, korang memang jjang la *thumbs up* ...
it's about archery... yea, you could say that i'm beginning to take an interest in archery...that's why when i see the archery club i immediately sign up  :) ... 

Guess what, finally we have our first activity... tapi, kita orang x diajar terus memanah, sebaliknya... kita orang kene pergi gym dulu... work out...lepas tu ada sesi " about achery"  ... then, baru kita orang diajar bagaimana nak memanah.....

Iera tengok sorang, sorang try memanah tanpa arrow ( sebab cikgu nak tgk betul x kita punye posture semasa nak memanah ) ... Iera tengok diorang mcm susah je nak tarik string tuh  ( mula la rasa takut nak cuba ) ... bile dah selesai sesi memanah tanpa arrow dan cikgu pun puas hati... cikgu suruh memanah menggunakan arrow lak.... ( hati ni dah semacam je rasenye ) .... kalau arrow tu x kene target board tu, kene buat sampai kene asalkan kene dekat target board tuh... ( lagi menaikkan suspen Iera je ) ... 

and.... sampai la giliran Iera ( pelajar perempuan yang last sekali ) ... tangan dah ketar ( al-maklumlah first time pegang bow ) .... Iera pun berdiri la di posisi yang dikehendaki cikgu... dengan lafaz Bismillah, Iera pun tarik la string tu ( yang ni memanah tanpa menggunakan arrow ) ... orang kene tarik string tu sampai bawah dagu, tapi Iera x sampai ( kekuatan tangan lemah ) ... cikgu suruh Iera tarik lagi sampai string tu sampai ke destinasinya.... alhamdulillah boleh... tapi yang x tahannya waktu kene hold sebelum lepas string tuh...

bile cikgu bagi arahan suruh lepas, baru la Iera lepas ( fuh, punye la sakit tangan bile kene hold string yang ditarik tuh)... 2 kali Iera kene memanah tanpa arrow and finally, baru la boleh memanah menggunakan arrow...

ni yang betul2 buatkan Iera rase nervous nih... ramai yang kene buat banyak kali ... dengan lafaz Bismillah, Iera pun tarik string tuh dan tahan... ( tangan kiri yang pegang bow dah terketar-ketar sebab kene aim dan tangan kanan kene tarik string - kesimpulannya = strength + endurance x cukup ) bile dengar cikgu kata lepas, terus Iera lepaskan string tuh... alhamdulillah, cubaan pertama memanah dengan menggunakan arrow kene board tuh...

so, ini lah pengalaman pertama Iera pegang bow dan memanah... seronok ( bagi yang berminat )... dan sakit tangan sebab tangan x cukup SE = Strength + Endurance , tapi berbaloi ^^

hmm.. lepas nih, kene work out la nampaknya untuk bina kekuatan tangan dan ketahanan :3 





There was an error in this gadget

Google+ Followers